Att brygga öl

Går du i funderingar att börja brygga eget öl?

Då har du kommit rätt.

Vår vision med denna webbshop är att det ska vara lätt att börja brygga eget öl hemma. Så du har troligen kommit rätt, vi på Svenska Bryggriket har tagit fram olika paket där säkert något passar just dig. Vi jobbar mycket med kompletta lösningar och produkter med hög kvalité. 

 

Till ölbryggning behövs malt, humle, vatten och jäst. Hur går det till? Vilka är metoder finns det som förädlar dessa fantastiska råvaror till något ännu fantastiskt som hantverks öl?

Vi har samlat en del information om öltillverkning, steg-för-steg instruktioner för att enkelt börja brygga öl hemma.

I vår webbshop hittar du all nödvändig utrustning för att komma igång och brygga eget öl. Vi erbjuder prisvärda kompletta lösningar likväl som styck produkter.

Bryggeri metoder
Ölbryggning med maltextrakt
Att brygga med maltextrakt är ett snabbt och enkelt sätt att brygga öl. I denna guide går vi igenom stegen i extraktbryggning och tipsar om vad du bör tänka på under bryggningen.

Utrustning

  • Bryggverk eller stor kittel

  • Termometer

  • Påse till malten (valfritt)

  • Slev

  • Kylare (ex spiral kylare)

  • Jäskar

  • Hydrometer/ refraktormeter

  • Jäslås

Ingredienser

Vi rekommenderar att du köper eller lånar någon bok om öl bryggning exempelvis BRYGG DITT EGET ÖL av Greg Hughes där man finner recept mm.


Brygga med helmäskning allt i ett bryggverk
En kort förklaring över hur stegen ser ut när man brygger öl med krossad malt (man mäskar, silar av och kokar i samma kärl).

Utrustning

Ingredienser

Steg 1 – MÄSKNING

Innebär att malten rörs försiktigt ner i bryggverkets perforerad insats lite i taget så allt blandas ner utan att klumpar sig i. Mäskningen varar ca en timma – det gör ingen skada om det blir längre än så. Processen frigör stärkelsen i malten och förvandlar den till jäsbart socker.. Låt nu bryggverket göra sitt Sötvörten pumpas runt och värms enligt RIMS-metoden under mäskningen.

Steg 2 – LAKNING'

Man sköljer malten (tvättas) kallas lakning, för att extrahera så mycket jäsbart socker som möjligt. Detta görs genom att lyfta upp den perforerad insatsen med malten (draven) i. Den nu söta vörten som framställts under lakningen ska nu hettas upp till kokning (100 grader) minst 60 min.

Steg 3 - KOKNINGEN

Vörten kokas upp och att humle tillsätts vid olika tidpunkter (givor) enligt receptets instruktioner. Kokningen bör pågå i åtminstone en timmes tid, under vilket vörten nu steriliseras och humlen kan förmedla rätt mängd beska, smak och arom.

Var nu noga med att desinficera allt som ska komma i kontakt med vörten här efter.

Efter kokningen ska vörten kylas ner snabbt, detta görs antingen med spiralkylare eller en plattvärmeväxlare (följ noga anvisningarna för respektive kylnings metod). Flytta sedan över vörten till ett noggrant rengjort jäskärl och tillsätt därefter öljästen.
 

I boken BRYGG DITT EGET ÖL eller liknande böcker kan du läsa om hela öltillverknings processen där tas upp allt från början slut i alla processer. Boken tar en tid att läsa men ger dig en bra förståelse för vilka steg som ingår i öltillverkning. Du kan sedan använda denna kunskapen tillsammans med flera bra recept som finns i boken när du ska brygga ditt eget öl.