top of page

Hej och välkommen till världen av hembryggt öl!

Att brygga eget öl kan vara både roligt och belönande, och det finns många sätt att komma igång. Oavsett om du är en erfaren bryggare eller helt ny på området, finns det en mängd resurser och verktyg som kan hjälpa dig att komma igång.

 

För att börja brygga eget öl behöver du några grundläggande saker, som en bryggutrustning, ingredienser och kunskap om bryggprocessen. Det finns många olika typer av bryggutrustning tillgängliga, från enkla startpaket till mer avancerade system för de som vill ta sin bryggning till nästa nivå. Ingredienserna du behöver inkluderar malt, humle, jäst och vatten, och det finns många olika sorter att välja mellan.

 

När du väl har din utrustning och ingredienser på plats, är det viktigt att lära sig bryggprocessen för att skapa en god öl. Detta inkluderar steg som mäskning, lakning, kokning och jäsning, och det kan ta lite tid och övning att lära sig dessa tekniker.

 

Men med tålamod och uthållighet kan du snart brygga din egen högkvalitativa öl som du kan dela med vänner och familj. Så om du är intresserad av att börja brygga eget öl, så har du kommit rätt! Det finns många resurser tillgängliga för att hjälpa dig på din bryggresa, och med lite tid och ansträngning kan du skapa något verkligt unikt och läckert.

Bryggeri metoder
Ölbryggning med maltextrakt
Att brygga med maltextrakt är ett snabbt och enkelt sätt att brygga öl. I denna guide går vi igenom stegen i extraktbryggning och tipsar om vad du bör tänka på under bryggningen.

Utrustning

  • Bryggverk eller stor kittel

  • Termometer

  • Påse till malten (valfritt)

  • Slev

  • Kylare (ex spiral kylare)

  • Jäskar

  • Hydrometer/ refraktormeter

  • Jäslås

Ingredienser

Vi rekommenderar att du köper eller lånar någon bok om öl bryggning exempelvis BRYGG DITT EGET ÖL av Greg Hughes där man finner recept mm.


Brygga med helmäskning allt i ett bryggverk
En kort förklaring över hur stegen ser ut när man brygger öl med krossad malt (man mäskar, silar av och kokar i samma kärl).

Utrustning

Ingredienser

Steg 1 – MÄSKNING

Innebär att malten rörs försiktigt ner i bryggverkets perforerad insats lite i taget så allt blandas ner utan att klumpar sig i. Mäskningen varar ca en timma – det gör ingen skada om det blir längre än så. Processen frigör stärkelsen i malten och förvandlar den till jäsbart socker.. Låt nu bryggverket göra sitt Sötvörten pumpas runt och värms enligt RIMS-metoden under mäskningen.

Steg 2 – LAKNING'

Man sköljer malten (tvättas) kallas lakning, för att extrahera så mycket jäsbart socker som möjligt. Detta görs genom att lyfta upp den perforerad insatsen med malten (draven) i. Den nu söta vörten som framställts under lakningen ska nu hettas upp till kokning (100 grader) minst 60 min.

Steg 3 - KOKNINGEN

Vörten kokas upp och att humle tillsätts vid olika tidpunkter (givor) enligt receptets instruktioner. Kokningen bör pågå i åtminstone en timmes tid, under vilket vörten nu steriliseras och humlen kan förmedla rätt mängd beska, smak och arom.

Var nu noga med att desinficera allt som ska komma i kontakt med vörten här efter.

Efter kokningen ska vörten kylas ner snabbt, detta görs antingen med spiralkylare eller en plattvärmeväxlare (följ noga anvisningarna för respektive kylnings metod). Flytta sedan över vörten till ett noggrant rengjort jäskärl och tillsätt därefter öljästen.
 

I boken BRYGG DITT EGET ÖL eller liknande böcker kan du läsa om hela öltillverknings processen där tas upp allt från början slut i alla processer. Boken tar en tid att läsa men ger dig en bra förståelse för vilka steg som ingår i öltillverkning. Du kan sedan använda denna kunskapen tillsammans med flera bra recept som finns i boken när du ska brygga ditt eget öl.

bottom of page